A - D

Alyah

Biodata Alyah
ALYAH profil


Nama: Noor HASLIAH BINTI ABU HASAN
Tarikh Lahir: 3 JANUARI 1981
Tempat Lahir: Gelang Patah, JOHOR
Tinggi: 163cm
Berat: 46kg
Hobi: berenang, MEMASAK, menyanyi, TRAVELLING
Idols: Celine Dion, Christina Aguilera, Aishah,
Sheila Majid, Anita SARAWAK
Makanan kegemaran: makanan laut, MAKANAN CINA
Favourite Drink: HOT COKLAT, TEH TARIK
Singles hits: - Tak Mungkin Kerna Sayang
- Ku pinjam Satu Bintang (- Riz AF6)
- Realiti Dewi

 

Album: - Album Himpun Khas Dr Mahathir - Kita
Adalah Kita (2001)
- Permata (2003)
- Himpun GEMPAQ (2004)
- Fantastik / The Fabulous Cats (2006)
- Alyah (2008)

Muzik Pencapaian: - Juara Ser EON (1994)
- Juara Suara Johor (1997)
- Juara Bintang Asli (1998)
- Juara Bintang Sensasi Johor (1998)
- Naib Johan Asia Bagus (1998)
- Juara Bintang MPPJ (1999)
- Juara Bintang HMI (2000)
- Top 12 8TV OIAM (2006)
- Top 5 AIM16 - Album Pop Terbaik (2009)
- Song Paling Popular 2009 di ERA.FM [Tak Mungkin Kerana Sayang]
- Finalis Anugerah Juara Lagu 24 (2010)
- Prestasi Terbaik GAH1 Penghujung RTM (2010)
- Best Song GAH1 Penghujung RTM (2010)

 

Pengalaman
1. Persembahan: - A1 2008 GP Malaysia di Sepang
- Malam Kemuncak AIM16 2009
- Tetamu Jemputan Pesona NONA Penghujung 2009
- Tetamu Jemputan Bintang RTM 2009
- Konsert Jomheboh TV3 di Danga Bay, Johor Bahru
- Konsert Jelajah 11 ERA bersama Perodua di Taiping, Johor Bahru, Kuala Terengganu, Teluk Intan
- Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2010
- Anugerah Juara Lagu 24 2010
- Malam Kemuncak Gah 1 Penghujung 2010

 

 

2. Telemovie: - Telemuzikal Aidilfitri "Cinta Meriam Buluh"
Alyah mendapat rasa pertama daripada kemasyhuran apabila beliau muncul sebagai juara Bintang HMI pada tahun 2000 dengan rendition cemerlang Andainya Francesca Peters 'dan Khatijah Ibrahim Ku Ingin Lari.

 

 

Kerjayanya dalam perniagaan muzik bermula apabila dia mendarat di berurusan rakaman dengan label tempatan. Beliau mengeluarkan sendiri bertajuk debut album, HASLIA pada tahun 2001, tetapi album itu tenggelam tanpa dapat dikesan apabila label pergi pecah.

 

Beliau kemudiannya telah diberi peluang untuk menandatangani perjanjian rekod dengan label antarabangsa, EMI. Album yang dikeluarkan di bawah label ini. PERMATA, yang merupakan tajuk album, dimuatkan dengan lagu-lagu pop komersial, seseorang itu boleh menjangkakan album berkualiti tinggi kerana ia mengandungi pengeluar dan komposer terkenal termasuk LY, Bong, Miji, Aji, Kelly, Pacai, Ross Arifin, Zuraini dan Taj Mahal. Walau bagaimanapun, album tidak begitu baik.

 

Pada tahun 2006, Alyah meninggalkan label dan memutuskan untuk mengambil bahagian dalam pertandingan nyanyian realiti; Satu 8TV In A Million. Dia yang dibuat ke 12 Top sebelum dia telah diundi keluar pada minggu keempat.

 

 

Alyah telah dalam kumpulan Hip Hop yang dinamakan The Fabulous Cats, dan yang terlibat dalam album pertama mereka. Album yang dipanggil FANTASTIK dan memaparkan pelbagai muzik dari 90-an Hip Hop, R & B, reggae, reggaeton, dan 80-an pop untuk swing. Single hit pertama ialah 'Papa Jahat'. Lagu-lagu lain yang juga menikmati permainan hebat bagi stesen tempatan termasuk 'Fantastik' dan 'Rimas'.

 

Pada Disember 2008, beliau kembali dengan album solo. Album ini dihasilkan oleh penyanyi yang terkenal dan komposer, Ajai di bawah label, Wake Bayi tersebut dengan kerjasama oleh Versi Lengkap dan diedarkan oleh Maestro Records. Album berorientasikan pop indo dan melibatkan beberapa lyricists terkenal, Habsah Hassan, Slen dan Abie.

 

 

Album yang terdiri daripada 8 buah lagu dan 2 video muzik. Kedua-dua video telah diarahkan oleh Hedy Suryawan dan telah menembak di Jakarta. Video muzik untuk single pertama, Tak Mungkin Kerana Sayang dan beberapa duet dengan Riz AF6, Ku pinjam Satu Bintang.

 

 

Album ini telah dicalonkan di AIM2009 dalam kategori Album Terbaik. Dan lagu Tak Mungkin Kerana Sayang dipilih untuk menjadi antara 14 lagu yang bertanding di TV3 24 Anugerah Juara Lagu. Alyah kini sedang bersedia untuk satu lagi HITS1 ditubuhkan yang lagu yang sama Tak Mungkin Kerana Sayang akan bersaing dengan 9 lagu-lagu yang lain song persaingan iaitu RTM. Finale ini dijadualkan pada 27 Mac 2010.

 

 

Alyah kini mempromosikan single ketiganya, 'Realti Dewi' selepas perseorangan beliau dua berjaya, Tak Mungkin Kerana Sayang dan Ku pinjam Satu Bintang. Lagu sudah berada dalam carta kebanyakan stesen radio.

 

 

Baru-baru ini, Alyah dengan sentuhan emas Ajai dan Habsah Hassan melalui hits beliau akhirnya membawa satu 'Tak Mungkin Kerana Sayang' nasib untuk memenangi Song RTM Finale GAH1. Selain itu, Alyah sendiri memenangi kategori Prestasi Terbaik.

 

 

  • Kongsi

  • facebook
  • twitter

INSTAGR.AM HOT FM


TWITTER HOT FM

FACEBOOK HOT FM

LOG IN


UsernamePassword

Forgot password?