Connect with us
Geng Pagi Hot

Drama

Perkataan Korea Fans K-drama Mesti Tahu!

Omo!

Published

on

Annyeonghaseyo! Anda suka tengok drama Korea tak? Kalau selalu tengok drama Korea, mesti dah boleh faham beberapa perkataan simple dan senang sebut! Antaranya:-

DAEBAK!

Kalau anda biasa tengok K-drama mesti biasa dengar perkataan ‘Daebak‘! Daebak maksudnya amazing, awesome or nak bagi pujian dekat someone secara spontan. Kalau dalam perkataan senang, hebatnya! Jadi lepas ni instead of guna perkataan awesome, korang cuba guna daebak!

UNNIE/OPPA/HYUNG/NOONA

Kalau dalam bahasa Melayu kita panggil abang dan kakak. Dalam bahasa Korea, ‘Oppa‘ bermaksud ‘abang’ dan ‘Unnie’ tu maksudnya ‘kakak’. ‘Hyung’ pun bermaksud ‘abang’, tapi panggilan untuk lelaki yang lebih dewasa. For ‘Noona’ pula, panggilan untuk wanita yang lebih dewasa. Senang je nak ingat kan?

AIGOO/OMO

Kalau terkejut, ada yang sebut ‘OMG‘ , so perkataan Aigoo dan Omo ni sama je maksudnya. Perkataan ini digunakan untuk describe yang someone tu speechless or terkejut! Tapi perkataan ‘Omo‘ ni lebih sesuai kalau guna waktu kita frust tentang sesuatu!

SUNBAE/ HOOBE

Dekat sekolah mesti ada budaya seniority. Tapi kalau dekat Korea sangat penting dalam budaya mereka untuk menghormati orang yang lebih senior tak kisah dekat sekolah or office! That’s why mereka akan panggil ‘Sunbae’ atau ‘Hoobe’ untuk orang yang lebih senior.

JINJJA

Artis Korea suka guna perkataan ‘Jinjja‘ ni bila ada reporter yang tanya soalan cepu emas! So kalau nak jawab, mereka akan sebut perkataan ini dengan reaksi muka sekali! Alaa, kalau orang Malaysia biasa sebut ‘Ohh, yeke?’..

Senang je kan perkataan yang mereka guna ni. After this boleh la try praktikkan perkataan ni dengan kawan-kawan kan.. Baru la boleh jadi Kpopers sebenar.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Recommended Post

Advertisement

Facebook

Advertisement

Latest