Connect with us
YouTube Hot TV Satu Juta

Viral

‘Aku Pastikan Kau Sihat, Kerja Dengan Aku’- Hafiz Mahamad Nekad Bantu Rakan Baik Sakit Strok Pada Masa Sama Isteri Pula Keguguran

Semoga semuanya baik-baik sahaja…

Published

on

Nama Hafiz Mahamad sangat sinonim dengan gelaran jejaka romantis apabila setiap kali hari kelahiran kekasih hati yang kini sudah bergelar isterinya, pasti akan tular berita tentang pengorbananya bagi membahagiakan orang tersayang.

Pada masa yang sama, ada juga yang mengenali Hafiz ini sebagai seorang usahawan muda bersama isterinya, Syafiqah Aina.

Kali ini apa yang Hafiz buat bukanlah untuk Aina, tetapi demi sahabat baiknya yang sedang terlantar sakit di kampung.

Dimaklumkan menerusi posting Hafiz di akaun Instagram miliknya pada 1 Oktober lalu, ada memberitahu bahawa dia terpaksa membatalkan semua mesyuaratnya di Kuala Lumpur demi menziarah sahabat baiknya yang sedang mengalami penyakit strok di Kelantan.

View this post on Instagram

Harini saya cancel semua kerja & meeting then fly ke Kelantan untuk angkat sahabat saya dari rumah ke hospital Dia stroke disebabkan kerja kuat. 10 tahun dh kerja tempat tu, saya tahu mmg dia kerja setiap hari dari jam 8:30am sampai 11pm semata mata buat OT untuk dapat 2K sebulan Bila kesihatan dia terjejas, saya tktau dia stroke. Dia kata dia demam & kaki sakit. Saya call & suruh dia berhenti, kerja dengan saya je Last week, saya belikan dia ticket ke KL. Bila sampai je Airport, Ya Allah terkejut. Badan kurus kering, kaki kiri lemah. Terinjit injit Lepas 5 hari jaga dekat KL, saya minta dia balik Kelantan untuk follow up hospital. Bila balik Kelantan, dia rest berapa hari then tak boleh bangun langsung Saya call semalam, dia kata dh taktahan. Then saya decide pagi ni untuk terus fly Kelantan Bila sampai rumah tadi, Ya Allah. Nak nangis tapi tahan, pakaikan dia spender baju & angkat dia ke hospital Kami selalu mandi sungai kecik kecik dulu, ingat lagi. Bawah jambatan, kita 4 sahabat janji. Time tu saya cakap “Siapa antara kita yg senang, kita tlg antara kita yg susah” & Alhamdulilah Allah bg saya rezeki, kemampuan untuk bantu sahabat ni “Loh, aku pastikan kau sihat balik. Kau kerja dengan aku & kita berjuang sama sama” terus sihat loh!

A post shared by Hafiz Mahamad (@hafizmahamad) on

Hafiz berkongsi perjalanannya dari Kuala Lumpur ke kawasan rumah sahabatnya dekat Kelantan dan mengambil keputusan untuk terus menghantar rakannya yang dikenali sebagai Loh ke hospital bagi mendapatkan rawatan lanjut.

Dia stroke sebab kerja kuat, 10 tahun kerja tempat tu. Dia kata dia demam dan sakit kaki. Saya call dan suruh dia berhenti, kerja dengan saya je. Semalam saya call dia lagi, dia kata dah tak tahan. Saya terus fly ke Kelantan pagi ni.

Persahabatan yang sudah terjalin daripada kecil itu membuatkan Hafiz tidak sanggup untuk melihat rakan baiknya terlantar begitu, sehingga membuatkan dia berasa bertanggungjawab untuk menanggung kos rawatan Loh di hospital swasta.

Posting Hafiz itu turut mendapat perhatian netizen apabila ramai yang berasa terharu dengan pengorbanan Hafiz untuk sahabatnya itu.

Rata-rata memuji sikap baik Hafiz dan ada juga yang menitiskan air mata melihat pengorbanan seorang sahabat.

Bagai jatuh ditimpa tangga, Hafiz juga dikhabarkan baru sahaja kehilangan cahaya mata keduanya yang tidak dapat diselamatkan selepas isterinya, Syafiqah Aina disahkan keguguran.

Tipu tak sedih, lagi lagi Aina. Tapi kami yakin, ada benda Allah nak bg lagi, kami yakin sangat. Sebab berita tu saya terima dalam waktu saya tengah bantu orang.

Berita itu turut dikongsikan oleh Hafiz di Instagram miliknya dan ramai netizen mendoakan agar pasangan suami isteri itu dapat terus bersabar dengan dugaan yang sedang dihadapinya.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Recommended Post

Advertisement

Facebook

Advertisement

Latest